Behandeling van diverse aandoeningen van het bewegingsstelsel
Algemene kinesitherapie bestaat uit traditionele fysiotherapeutische behandelingen van diverse aandoeningen van het bewegingsstelsel ten gevolge van een ongeval, een ziekte, een operatie, een sportletsel of een ander opgelopen lichamelijk trauma.
Kinesitherapie betekent eigenlijk letterlijk genezen door te bewegen. Een fysiotherapeutische behandeling is hoofdzakelijk gericht tot het verminderen van de pijn en het verbeteren van de bewegingsvrijheid bij allerlei soorten spier-, pees- en gewrichtsletsels met het oog op een betere levenskwaliteit.
Met welke klachten kun je bij ons terecht voor algemene kinesitherapie
Voor de behandeling van fysieke letsels, acute of chronische trauma's of aandoeningen word je meestal doorverwezen door een arts, orthopedist of andere specialist.
Een greep uit de klachten waarvoor je in onze algemene kinesitherapie praktijk welkom bent:
- Schouders: tendinitis, instabiliteit, een fractuur, een ontwrichting (luxatie), een spierscheur, een prothese, inklemming van de schouderpezen tussen het dak van de schouder en de bovenarm (impingement), een zogenaamde ‘frozen shoulder’, enz.
- Elleboog en onderarm: een zogenaamde ‘tenniselleboog’ of ‘golferselleboog’, een fractuur, een prothese, enz.
- Pols en hand: een fractuur, onstabiliteit, artrose, een peesruptuur, het carpaletunnelsyndroom, enz.
- Heup: een prothese, artrose, een fractuur, tendinitis, enz.
- Knie: een meniscusletsel, een letsel van een voorste of achterste kruisband, instabiliteit, artrose, een prothese, een mediaal (binnenzijde) of lateraal (buitenzijde) bandletsel, een gescheurd gewrichtskapsel, pijn aan de buitenkant van de knie (tractus iliotibialis frictiesyndroom), enz.
- Voet: achillespeesontsteking, achillespeesruptuur, hielpijn, een verzwikking van de enkel (enkeldistorsie), hielspoor, een fractuur, artrose, enz.
- Nek: acute stijve nek door een verkeerde beweging of ligging (torticollis), pijn door een langdurige verkeerde houding, artrose, revalidatie na een operatie, enz.
- Rug: het uitpuilen van een tussenwervelschijf tegen een ligament of een zenuw (discusprotrusie), een uitstulping (hernia) van de kern (nucleus pulposus) van een tussenwervelschijf tegen het beenmerg, pijn door een verkeerde houding of ligging, artrose, revalidatie na een operatie, enz. Aansluitend op de algemene kinesitherapie kun je de woensdagavond bij ons ook Rugschool volgen.
- Spieren en pezen: een spierscheur, een peesruptuur, een ontsteking van een pees (tendinitis), enz.
Fysiotherapeutische behandelingen binnen onze praktijk
Op advies en in samenspraak met je doorverwijzend arts stellen we een behandelschema vast om je zo optimaal mogelijk te helpen. Hiervoor bieden we verschillende fysiotherapeutische behandeltechnieken aan zoals:
- Mobilisatie
- Fricties
- Elektrotherapie
- Warmtetherapie
- Ultrason
- Stretching
- Massage
- Bewegingstherapie
- Kinesiotaping
Naast het manueel fysiotherapeutische werk hechten we ook veel aandacht aan preventie door oefentherapie en ergonomisch advies. Hiermee leren we onze patiënten juist en gezond te bewegen om zo lang mogelijk pijn- en letselvrij te blijven.
Bijzondere aandacht voor orthopedische revalidatie
Voor patiënten die een letsel opgedaan hebben na een ongeval, die een sportblessure opgelopen hebben of die moeten herstellen na een orthopedische ingreep of operatie volgt een soms lange orthopedische revalidatie.
Voor een optimaal herstel is het raadzaam om de revalidatieperiode zo snel mogelijk te laten beginnen na het ontslag uit het ziekenhuis of na de verwijzing door je huisarts of specialist.
Orthopedische revalidatie heeft tot doel om de mobiliteit van het beschadigde gewricht te verbeteren, de zwelling en de pijn te verminderen, en de belastbaarheid, de coördinatie, de spierkracht en het uithoudingsvermogen te versterken.
Orthopedische revalidatie omvat verschillende fysiotherapeutische behandeltechnieken volgens een welbepaald schema, dat naargelang de evolutie van het letsel bijgestuurd kan worden. Zodra de mogelijkheid zich aanbiedt, kunnen stabilisatie-, evenwichts- en krachttraining aan het schema toegevoegd worden om de werking van het gewricht zo goed mogelijk naar zijn oude niveau terug te brengen.
Fysiotherapeutische behandeling van sportblessures
Sportblessures worden gedeeltelijk nog steeds behandeld met algemene kinesitherapie. Sporters wensen na een blessure meestal zo snel mogelijk hun sport terug te kunnen beoefenen. In samenspraak met de doorverwijzende arts, de coach en de atleet zelf, stellen we een verantwoord behandelschema op. Meestal worden de technieken van algemene kinesitherapie gecombineerd met specialismen zoals myofasciale therapie, manuele therapie, andullatie therapie en E-Fit cardio.
Het revalidatieschema na een sportblessure wordt afgestemd op je mogelijkheden en beperkingen, en uiteraard ook op de sport die je beoefent. Hierbij houden we rekening met de nodige basisvaardigheden zoals uithouding, snelheid, kracht, lenigheid en coördinatie.
Aanvullend krijg je uitgebreid advies om verdere sportblessures in de toekomst te vermijden.
Zoek je een erkende kinesitherapeut?
Voor de eerste behandeling overlopen we een uitgebreide vragenlijst en doen we een volledig klinisch onderzoek om de behandeling optimaal te kunnen uitvoeren. Hierbij blijven we continu evalueren hoe de revalidatie verloopt en bekijken we of de doelstellingen worden behaald.
In onze praktijk streven we ernaar om de patiënt altijd individueel te behandelen volgens zijn of haar specifiek probleem.
De klassieke fysiotherapeutische behandelingen vinden plaats in de praktijk, maar kunnen indien nodig ook op huisbezoek gebeuren.
De meeste fysiotherapeutische behandelingen binnen de algemene kinesitherapie vallen binnen het kader van de verplichte ziekteverzekering.